Ekologiczny chów zwierząt gospodarskich
Trzoda
Bydło mleczne
Bydło mięsne
Nioski
Brojlery
Owce
Menu
Start
Sprawozdania z prowadzenia badań podstawowych na rzecz rolnictwa ekologicznego
Statutowe tematy badawcze
Plan wieloletni IZ PIB
Baza doświadczalna
Metody chowu
Materiał hodowlany
Żywienie zwierząt
Higiena i profilaktyka
Podstawy prawne
Publikacje
Instytucje, organizacje, jednostki, stowarzyszenia
Kontakt
Sprawozdania z prowadzenia badań podstawowych na rzecz rolnictwa ekologicznego
Rok 2023:
Sprawozdanie z wykorzystania dotacji na pokrycie kosztów badań w zakresie rolnictwa ekologicznego w 2023 r.
Rok 2022:
Sprawozdanie z wykorzystania dotacji na pokrycie kosztów badań w zakresie rolnictwa ekologicznego w 2022 r.
Rok 2021:
Ograniczenie zapadalności krów mlecznych na
mastitis
w okresie laktacji i zasuszania poprzez stosowanie ekologicznych preparatów do dippingu strzyków
Przewodnik dobrej praktyki w przydomowym chowie zwierząt
Rok 2017:
OPTYMALIZACJA CHOWU KUR NIEŚNYCH W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM W ASPEKCIE POPRAWY ZDROWOTNOŚCI NIOSEK ORAZ WYLĘGOWOŚCI I JAKOŚCI PISKLĄT
Rok 2016:
Ochrona zdrowia krów mlecznych w chowie ekologicznym - wykorzystanie innowacyjnych preparatów ziołowych dla profilaktyki i leczenia schorzeń wymienia
Rok 2015:
Określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym
Dobór ras bydła mięsnego, mlecznego i świń do ekologicznego chowu - produkcja i chów bydła oraz trzody chlewnej. Dobór ras świń do ekologicznego chowu w celu optymalizacji możliwości produkcyjnych i wymagań przetwórni.
Rok 2014:
Określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym.
Dobór ras bydła mięsnego, mlecznego i świń do ekologicznego chowu – praktyczne wytyczne dla efektywnej produkcji i chowu bydła oraz trzody chlewnej. Opracowanie metod przeciwdziałania podstawowym ograniczeniom produkcyjnym w ekologicznym chowie bydła mlecznego.
Dobór ras bydła mięsnego, mlecznego i świń do ekologicznego chowu – praktyczne wytyczne dla efektywnej produkcji i chowu bydła oraz trzody chlewnej - praktyczne wytyczne dla efektywnej produkcji i chowu bydła mięsnego
Dobór ras bydła mięsnego, mlecznego i świń do ekologicznego chowu – praktyczne wytyczne dla efektywnej produkcji i chowu bydła oraz trzody chlewnej – Wpływ warunków środowiskowych na wydajność rzeźną świń utrzymywanych pastwiskowo w chowie ekologicznym
Rok 2013:
Określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym.
Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu królików z przeznaczeniem na produkcję mięsa
Rok 2012:
Ekologiczny chów bydła mięsnego - wpływ zróżnicowania uwarunkowań regionalnych na efektywność ekologicznego opasu bydła mięsnego
Określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym
Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu królików z przeznaczeniem na produkcję mięsa
Opracowanie zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego
Rok 2011:
Ekologiczny chów bydła mięsnego - wpływ zróżnicowania uwarunkowań regionalnych na efektywność ekologicznego opasu bydła mięsnego
Określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym
Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu królików z przeznaczeniem na produkcję mięsa
Opracowanie zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego
Rok 2010:
Ocena jakości mięsa kurcząt brojlerów i jaj oraz analiza efektywności ich pozyskiwania w aspekcie rolnictwa ekologicznego
Opracowanie modelowego rozwiązania gospodarstwa ekologicznego ukierunkowanego na wielogatunkową produkcję zwierzęcą
Wpływ warunków środowiskowych na efektywność produkcji ekologicznego chowu bydła mięsnego